Verhuurder verplicht tot EPA Label

Door ing. M.K.J. Rozema

De particuliere en zakelijke verhuurder zijn verplicht om bij verkoop en mutaties in de verhuur een energielabel( ook wel EPA label, energie prestatie advies) te overhandigen aan de nieuwe partij. Het tonen van het energielabel aan de nieuwe partij hoeft pas na hun verzoek. Wanneer u het energielabel niet kunt aantonen kunnen kopers en huurders een energielabel afdwingen via de rechtbank.

Het energielabel dient te worden aangevraagd voor iedere woning/iedere bouwlaag. Voor verzamelgebouwen met onzelfstandige ruimtes heeft u gelukkig aan 1 energielabel genoeg.

U bent niet verplicht een energielabel te tonen voor monumentale panden. De website van de rijksoverheid biedt u meer informatie over het energielabel. U kunt ook terecht op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen

Kosten van een energielabel… vanaf € 145,00 excl. BTW per woning.

De voordelen? Wat is de winst voor de verhuurder?

Eigenaren kunnen het energielabel ook positief gebruiken. Zo kan het energielabel het aantal punten volgens het Woning Waardering Stelsel ( WWS) verhogen. Dit betekent dat woningen wellicht in de geliberaliseerde sector verhuurd kunnen worden, waardoor de huurprijs hoger uit kan vallen. Een ‘A- label’ kan u 36 extra punten opleveren! Het energielabel verdient zichzelf terug.

Let er wel op dat uw huurprijzen marktconform zijn. Wij  adviseren u graag!

Bent u benieuwd of  uw woning door het energielabel wellicht in de geliberaliseerde sector verhuurd kan worden? Schroom niet ons te benaderen. Wij kunnen u adviseren.