De fiscale regels bij het verhuren van een beleggingspand

Wanneer u een huis of appartement verhuurt waar u zelf niet woont valt deze woning in box 3 (sparen en beleggen). U betaalt jaarlijks netto 1,2% aan vermogensrendementheffing over het netto vermogen wat in de woning aanwezig is.

Het netto vermogen is het verschil tussen de economische waarde van de woning (60-85% WOZ) en een evt. hypothecaire belasting op het pand. De huurinkomsten zelf zijn onbelast.

Oppassen voor ‘actief beheer’

Het is belangrijk dat de fiscus geen reden heeft uw verhuuractiviteiten over te hevelen naar box 1. Dit kan gebeuren als er aantoonbaar sprake is van ‘actief beheer’.

Het schoonmaken en/of verbouwen van woningen die u verhuurt of het bouwen van een website om deze verhuur te regelen kan voor de belastingdienst al reden zijn om u te beschuldigen van werkzaamheden die “normaal vermogensbeheer te boven gaan”. Eenmaal in box 1 worden de panden geactiveerd, worden de huurinkomsten belast in box 1 en moet over eventuele waardestijging bij verkoop ook belasting betaald worden.

Beperk uw risico

Door een professionele partij als rwb-vastgoedmanagement in te huren beperkt u dit risico. Naast het gemak wat u hiervan heeft en de gemoedsrust dat zaken goed geregeld zijn, voorkomt u dus tevens vervelende fiscale verassingen.